Nisem kip svobode

2022-01-20
Ženska sem. 

Oh, ko bi le vedeli koliko stvari v tem življenju mi je šlo na jetra! Red in disciplina vizualnega polja socialistične utopije, ki je vključevala trdo vzgojo tako matere kot otrok in posledično ohranjanje zakona in družine za vsako ceno.

Besno v meni sem čez leta z velikimi mukami pretvorila v ne besno in kasneje v nebesno. To nebesno puščam delovati v skladu z nebeškim. Vodi me brez, da bi mi vladal/a/o. Če bi bila imela hčerko, bi ji predala ponižnost, ki ne dopušča poniževanja. Predala bi jo to, kar moje prednice meni niso mogle dati. Borile so se, da bi lahko bile sprejete, kot so sprejeti moški. Borile se se, da bi bile vredne ljubezni. Borile so se brez poznavanja borilnih veščin, ki bi bile spoštljive do naše največje moči. Namesto, da bi bile zaupale moči vode, so zaupale moči vodJe. Ti vodje so bili moški v katere so polagale svoje upe. Od župnikov, do učiteljev, pisateljev, šefov, terapevtov in mož... Ti vodje so bili moški, ki jih niso častili kot si ženska zasluži biti čaščena. Ne z nageljni za 8.marec, temveč s spoštljivim odnosom in toplino vsak dan. Moški, ki zna zmehčati zgolj ženska kolena ni vreden počenega groša. Pa še te je težko najti. Včasih zagledaš kakšnega, kako se svetlika na meduzi v Piranskem zalivu. Groš za 50 centov, moški ne. Resnično dragoceni so tisti, katerih prisotnost omogoča, da smo mehke cele. Tisti čuječi, ki se zavedajo, da nismo stvar s katero se poigra, potem pa se jo zavrže. Ali še huje; stvar s katero se poigra potem pa se jo postavi na polico in pusti, da se na njej nabira prah. Tisti čuječi in čuteči, ki znajo ločiti zrnje od plev. Tisti, katerih prisotnost nas ne dela rigidne. Ja, nisem pozabila na f. Rigidnost je maska žensk, ki si želijo biti popolne. Žensk, ki so pozabile ceniti svoje štiri ude in naravo. Žensk, ki so se pustile razčetveriti na vse konce in kraje, same pa so ostale lačne. Lačne ljubezni moškega.
Partnerska terapija je v Sloveniji žal še vedno tabu téma in temà. Večino ljudi je še vedno sram priznati, da v njihovih zakonih nekaj ne štima. Želim si, da bi se ženske pričele zavedati, da svojih odnosov ne bodo razrešile zgolj z delom na sebi. Če to delo temelji na napihovanju ustnic in jošk še toliko manj.