Iskreni pogovori

2022-04-28
Še vedno pišem recenzije za filme, ki se vrtijo na Festivalu Azijskega Filma v Italiji. Znova me je očaralo mojstrsko delo japonskega porekla. Film z naslovom 愛なのに (Ai Nanoni) je vse kar zahodnjaška romantična komedija ne zna biti. Za začetek ni iz cukra; rahločuten je brez da bi bil pomehkužen. Srečamo se s parom in njunimi pripravami na poroko. Zaročenec se jim izogiba in namesto tega urice preživlja z ljubico. Ko zaročenka to izve, nima niti najmanjše potrebe po maščevanju. Potrebo ima zgolj po enakopravnosti. Zadovolji jo na način, da spi s svojim dolgoletnim oboževalcem. Ob tem pride do spoznanja, kako slab ljubimec je pravzaprav njen bodoči mož. Temu novico o tem, da je slab ljubimec pove tudi ljubica. Moški nima druge izbire, kot da se spogleda z resnico. Ne bo moral večno bežati od žene k ljubici ali od ljubice k ženi. Prisiljen je prekiniti urok psihološkega patriarhata in se (na)učiti ljubiti žensko (svojo zaročenko) celostno. Zakaj je temu tako? Ker ni pretvarjanja s strani žensk, pa naj bodo žene, ljubice ali znanke iz virtualnega sveta. Tako ene kot druge vedo, kaj je to dober in kaj slab seks. Zaročenka v filmu se o tem pogovarja kar na spovedi s katoliškim duhovnikom zahodnjaškega porekla. Njegove napotke sliši po svoje, hvala bogu. Saj vendar kar se tiče spolnosti nima (več) tako malo izkušenj kot on, ki res ni zanesljiv vir usmerjanja na tem področju.


Eden od modelov, ki se ga terapevti v Angliji poslužujemo tekom pogovora o seksu se imenuje PLISSIT. P (Permission-giving) LI (Limited Information) SS (Specific Suggestions) IT (Intensive Therapy). Omenjen model vedenjske obravnave seksualnih problemov se mi ne zdi zadosten ravno zato, ker mu manjka specifičnosti. Ljudje nismo generični, ne glede na to, da Angleži večini penisov pravijo dick in večini vulv fanny. Prav tako ljudje nismo generični, pa čeprav moja ušesa pogosto zastrežejo pogovore slovenskih fantov, ki so nas ženske prekrstili v pičke. Naj se pretvarjam, da tega ne slišim?To ni moj stil. Moj stil ni ne vulgaren, ne izumetničen, je pa 100% iskren. Iskreni pogovori, kjer sta oba spola spoštljiva drug do drugega in brez v naprej predpisanih vlog, mask, pretvarjanja in pričakovanj omogočajo spoznanje prek spoznavanja tako moškim kot ženskam. Na voljo so vam v okviru terapij Relational Fengshui, ki so namenjene tako posameznikom/posameznicam, kot tudi parom, ki si želite nadgraditi svoje (seksualno) življenje.

 Sedaj pa se veselim bližnjega srečanja z legendarnim Takeshijem Kitanom, še eno legendo japonske filmografije. Jutri prejme nagrado za življensko delo👏 in se zna zgodit, da bom imela spet kaj za pisat🤗