Družinska postavitev

2021-06-24
Moj stari ata me ni nikoli klical princeska ali kraljična. Hvaležna sem, da mi je pravil "Lublanska srajca". Moder je bil, naš star ata. Zavedal se je, kaj je moje bistvo in mi vedno znova ponavljal "Plave so ta prave." V mislih ni imel mestnih oblačil, temveč čistino mojih oči.
Nikoli ne bom pozabila trenutka, ko sem bila v prvem letniku gimnazije vprašana fiziko. Na smrt prestrašena sem v cvetlični oblekici prifrfotala pred tablo, ko sem zaslišala vzklik sošolca, ki je sedel v vrsti pred mano; "Boginja morja in sonca!!!"Kljub temu, da sem si tisti dan s svojo netalentiranostjo za fiziko prislužila šus, sem se počutila kot najzadovoljnejša ženska na tem svetu. Ni se mi potrebno truditi, da bi bila dobra v nečem v čemer nisem, da bi bila opažena v očeh nekoga, ki me zmore videti bolj jasno kot drugi; ne gleda me po Descartovsko. Dolgo po smrti starega ata je nov par oči ponovno zaznal mojo bit, moj sij. V kruto realnost sem se vrnila, ko sta se s šusom soočila starša. Padla sem nazaj, v svet, kjer nisem dovolj, če nisem kot večina. (Takrat je to pomenilo pozitivna v fiziki, danes so parametri drugačni)
Pretekli vikend sem bila spet v šoli. Tokrat nisem stala pred tablo, temveč pred tablico. Poslušala sem osebo, ki mi je bila še pred tremi leti velika učiteljica. Nežna in čista in ob enem trdna kot nefrit. Ne ona, jaz. Njen video je vseskozi prehajal v freeze, moj živčni sistem ne. Kasneje sem jo na samem povlekla za virtualni rokav. V življenju smo prevelikokrat tiho, ko nas nekdo skuša prepeljati žejne čez vodo. Tvegala sem in spregovorila. Sporočilo ni šlo čez. Imelo me je, da bi pobrala šila in kopita. Morda pa je to moj avtomataki odziv? Fleeing (beg)?Le čevlje sodi naj kopitar! Nerada sodim a redko se zadržujem v družbi ljudi, ki so izgubili moje spoštovanje. Spoštljivost še vedno ohranjam.Kitajci so mi v glavo vcepili eno tako lepo frazo, ki se ji reče 麻木不仁 mámù-bùrén. Se bom potrudila in jo secirala;麻 konoplja 木les 不 ni 仁 človečenTa fraza, ki je sestavljena iz štirih pismenk se uporablja, kadar želimo povedati, da je nekdo otopel, apatičen ali brezčuten. Pretresljivo je videti, kako pogost pojav je to v 21. stoletju- tudi med svetovnimi avtoritetami na področju duhovnosti. Tako kot zahodni svet rad secira in vzhodni meditira, sama rada mediiram. Dovolj časa sem živela v obeh, da vem da ni noben boljši od drugega. Vsak ima svoje posebnosti, tako kot ima vsak svojo esenco in senco. Če ju zaradi medgeneracijskih travm spregledaš, ti uide bistvo v kateri se skriva tvoje poslanstvo.Da ga lahko daruješ božanskemu, si ne smeš dovoliti biti zaslepljen/a.Oh ja, ta zaljubljenost! Malo je moških ob katerih se mi zatresejo kolena. Le z enim sem se tresla cela. Tudi on se je tresel ob meni. Srečala sva se naelektrena in neustavljiv magnetizem me je vedno znova vlekel v njegovo družbo.Če bi lahko dala nasvet sebi dvajset let nazaj, bi si rekla; Špela, zapomni si dvoje;1.) moški za katerega si preveč je premalo zate. 2.) moški kateremu si premalo, je tudi premalo zate.
Le moški s katerim sva si pripravljena zreti iz oči v oči in ob tem reflektirati čisti odsev drug drugega je ravno pravšnji.Ko sem spoznala enega takšnih, sem v njem videla fokus, drishti. V njem sem videla čisto vest in človeka, ki je zvest. Komu ali čemu? Sebi.Moj moški bo pika na I mojemu življenju in jaz bom pika na I njegovemu. Družila se ne bova le ob fiziki in kemiji najinih teles. Družila se bova predvsem ob sveti geometriji.